hgtv green home: barbaque court

The courtyard was born of architect Steve Kemp’s vision for a truly green design. A central outdoor space replaces the conventional backyard, which would have required excess soil displacement and construction of retaining walls. “Now the ‘yard’ is open to almost every room in the house, rather than being open to one or two rooms,” he says.

Composite decking forms a solid foundation for the courtyard, where a cedar and galvanized metal pipe awning has potential to shade interior spaces if used as a trellis for flowering vines.

HGTV Green Home was designed to accommodate parties, large and small. Both sets of sliding French doors in the Georgia room open to allow traffic to disperse from the front porch through the Georgia room to the courtyard, and, with accordion doors open, into the kitchen, living room and courtyard beyond.

Drawing from the retreat’s saturated color palette, place settings add the outdoor room’s needed punch. Casual ceramic dinnerware and whimsical coffee mugs pair with more formal embroidered napkins and mercury glass vases.

Tucked discreetly behind a stacked stone privacy wall, a gas grilling station offers its own concrete counter surface and capped ledge.

Direct access to the courtyard via its side entrance minimizes foot traffic inside.

source: http://www.hgtv.com
[creativlilthing]

Advertisements

HGTV green home: living room courtyard

Sliding glass doors lead to a refined space, an extension of the home’s very public gathering room. All-weather furnishings fashioned from recycled milk jugs and cushions upholstered in Sunbrella fabrics ensure durability and say “green” in a chic way. “This is truly an extension of the living room, another sitting area that commands attention,” says interior designer Linda Woodrum.

The permeable courtyard surface, paved in crushed granite and a locally sourced specialty slate mix, allows rainwater to seep to the home’s subsurface drainage system.

Pliable, antifungal and antibacterial cube tables, crafted by Georgia artist Dwayne Bass, are fashioned from shredded rubber, then colorized with organically mined dyes.

Container gardens, planted with camellias, ivy and pansies, and set at the courtyard’s four corners, provide color and fragrance during the spring and summer months.

A staircase, complete with dimmable LED riser lights, leads from the courtyard to the detached garage and an alley that runs behind the home.

source: http://www.hgtv.com
[creativlilthing]